RSS Feed

Picado – Mat etter nyttår

Posted on

Godt nytt år – og «Herlige Jerimini» så mett jeg er etter ei lang jul med mye god og tung mat, kaker, kremer, puddinger, godterier, og ikke minst god drikke til.

Men men – Tross nyttårsfortsetter om slanking og trim, kasting av alle julekakerester og nykjøpte treningskort på Spenst og Elixia – så vi må jo likevel ha mat av og til på nyåret også. Men hva?

Nyttårsmat bør nok være lett og mager, med løfter om vakre bikinilinjer når våren kommer – Mye fisk, salat, tomater, brokkoli,  – selvsagt!

Så er det bare sånn likevel – at vi mennesker er skapt slik at vi har behov for tyngre og fetere mat på vinteren. Vi får jo for eksempel nesten aldri lyst på fårikål, ribbe og pinnekjøtt rundt St. Hans- tider. I allefall gjør ikke jeg det!

Men på vinteren derimot – Da har jeg, tross metthetsfølelsen etter jula, likevel lyst på kjøttmat, om enn i litt andre former enn hva julematen byr på. I dag for eksempel har jeg lyst på Picado – en Portugisisk gryte med oksekjøtt, chili og rødvin + deilig salat til. Det er neppe helt i henhold til slankestandarden og nyttårsfortsettene – men vi må jo ha mat…

Picado er kjempegodt – og kan endres og formes helt etter egen smak og egne lyster – det er så flott 🙂

Første gang vi fikk servert Picado, var langt fra de portugisiske høysletter eller strender – Det var nemlig på en studenthybel i Trondheim.. Sønnen vår studerer i Trondheim, og da vi besøkte ham i September, ble vi møtt med ei duftende gryte Picado ved ankomst. Sønnen vår serverte pommes frites og salat til gryta, og det var veldig godt. På egenhånd her hjemme, har jeg i ettertid kommet frem til at det kanskje er enda bedre å servere Picado med ris og salat, eller olivenbrød. Sånnt er jo avhengig av individuell smak og behag.

I dag serverer jeg altså  Picado med ris og salat.

Kanskje også du har fått vann i munnen i løpet av teksten? I allefall skal du få muligheten til å prøve denne himmelske retten, om du vil. Jeg deler i allefall min oppskriftsvariant med deg her:

picado

Picado – 4 pers

Ingredienser
500 g biffkjøtt i strimler  (Vi bruker gjerne 750 gr)
2 ss margarin til steking (Byttes gjerne ut med 2 ss olje)
1 ts salt og 1 ts pepper
4 båter hakket hvitløk
1 ts chilipasta (sambal oelek)
1 stk. kjøttbuljongterning
1 dl vann
1 dl rødvin (gjerne portugisisk – men «leftovers» er nok like godt)
2 ss tomatsaus  (Gjerne pizzasaus på glass el)

1/2 hakket gul løk
1/2 strimlet rød paprika
1/2 strimlet gul paprika
1 squash kuttet i terninger
10 stk champinjonger kuttet i båter
Slik gjør du:
1. Varm margarin eller olje i middels varm stekepanne. Tilsett kjøttet, salt, chilipasta, hvitløk og gul løk. La det hele steke i 2-3 minutter. Krydre med pepper. Vend kjøttet av og til. Legg kjøttet over i et dypt fat.

2. Kok opp vann med buljongterning i stekepanna for å få kraft. Rør godt. Tilsett resten av grønnsakene, samt rødvin og tomatsaus. Rør sammen mens det hele koker i ca. 2 minutter. Hell over kjøttet.

Server gjerne ris eller pommes frites til, sammen med en god salat og olivenbrød.

God Apetitt!

Kilde og utgangspunkt for oppskrift, samt bilde: Matprat.no

Advertisements

9 responses »

  1. Kjekt med mat tips, dette så jo godt ut og enkelt og lage…

  2. Nå ble jeg sulten…..namnam. Dette hørtes godt ut.

  3. Å steike, det hørtes og så bra godt ut ja.. Tror den skal prøves en gang. Takk for at du deler…

  4. Ahhh! Dette så jo bare nydelig ut! Ble IKKE sulten, nå, nei… 😉

  5. Å, dette hørtes godt ut. man er rimelig forsynt etter all julematen. Skal bli godt å komme helt tilbake til vanlig mat og rutiner igjen etter helgen (fortsatt litt mye snop igjen som bare MÅ spises opp)
    Ønsker deg en fin kveld!

  6. Det så da berre lekkert ut, nå ble jeg sulten 😀

  7. Det så deilig ut! Fin blogg du har =)

  8. Å, det så godt ut, takk for tipset! Og godt nyttår til deg også ;o)

  9. Mmm..det såg gott ut! Den grytan ska jag pröva en dag! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: