RSS Feed

Fra drøm til virkelighet..

Jeg har endelig bestemt meg.

Etter år med drømmer og planer som aldri ble noe av, av ymse årsaker – Så skal jeg endelig igang med å strikke meg kofte. Valget har vært veldig vanskelig for det finnes så utrolig mange flotte klassiske koftemønster her til lands. Men når jeg nå har bestemt meg og så tenker jeg at dette valget tok jeg jo egentlig for rundt 30 år siden, da jeg første gangen la merke til hvor flott Fanakofta faktisk er. Ja for det er Fanakofte jeg skal strikke meg! Første gangen jeg falt for dette koftemønsteret, var altså da jeg som ungjente på tidlig 80- tallet så et LP- platecover med bilde av et norsk jenteband (husker ikke navnet), avbildet i stripete pastellfargete Fanakofter. Herlighet så fine de og tøffe de jentene var – og dermed ville jeg absolutt ha sånn kofte… Men ettersom tida går, så svinner (heldigvis kanskje) enkelte sterke ønsker også. Det ble ihvertfall ingen pastellfarget Fanakofte på meg den gangen for 30 år siden. Siden da har jeg  strikket kofter og ullgensere med andre mønster, og jeg har alltid vært fornøyd med disse. Men det er liksom som noe har manglet – Fanakofta – som aldri ble strikket..

Men nå skal jeg altså endelig få meg Fanakofte. Ikke pastellfarget – Nei jeg velger å strikke kofta i klassiske farger; koksgrå og offwhite, tror jeg, eller koksgrå og lys grå, eller kanskje tre grånyanser, eller noe med sort kanskje.. Jeg har ikke bestemt meg helt vedr farge, ennå. Men klassiske farger blir det. Garn har jeg heller ikke bestemt meg 100% for. Jeg ønsker helst å bruke HIFA Ask eller Embla, for det ullgarnet syns jeg at er særlig godt å strikke med, garnet har flott glans og så er det høy norsk ullkvalitet. Men HIFA ulgarn er det ikke mange forhandlere som fører her på østlandet, så det kan bli vanskelig å få tak i. Derfor velger jeg sannsynligvis å strikke Fanakofta mi i Rauma Finull eller 3tr strikkegarn. Jeg liker også veldig godt Raumagarnet og føler meg veldig trygg på at jeg der får garn av høy kvalitet. Jeg tenker nemlig at det er så sjeldent at jeg strikker kofter til meg selv, at jeg må ha garn med god kvalitet slik at kofta varer i maange år.

 

Mønsteret til kofta jeg vil strikke, har jeg funnet i boka Fanatrøyer. Jeg kjøpte boka hos Ull.no da Gull- sønnen studerte i utlandet i 2006/2007, og ønsket seg ullgenser med norsk mønster. Han valgte også Fanamønsteret til sin ullgenser. Den gangen klarte jeg ikke strikke genseren selv, pga betennelse i armene, så jeg fikk ei snill strikkedame til å gjøre jobben. Gull- sønnen valgte et gammelt stort rosemønster samt kattepote- bord med dobbel Krunerand, som han ville ha i stedet for den enkle vanlige 8- bladrosa som er så moderne på fanamønstre nå til dags. Den snille strikkedama virkeliggjorde alle hans ønsker, så genseren ble kjempefin og litt utenom det vanlige.

Denne gangen skal jeg strikke kofta selv, for armene min er gode nå og jeg satser på at de holder seg sånn. Jeg tenker å ta strikkearbeidet litt over langen og da går det greit – da blir ikke tyngdebelastningen på armene så stor.Man lærer jo heldigvis litt av tidligere erfaringer, og nye betennelser er det ingen grunn til å ønske seg. Så da får jeg heller bruke litt lengre tid på strikkingen.

Også til min egen Fanakofte vil jeg velge litt utenom det vanlige når det gjelder mønster og border. Jeg vil for eksempel ikke ha vanlige luserender. Istedet velger jeg krossrender. Og så vil jeg ha en eller annen variant av «kattepoter» som bord på ermene. Om jeg i det hele tatt skal ha rosemønster oppe på bolen/ skuldrene, er jeg fremdeles litt usikker på. Heldigvis trenger jeg ikke bestemme det allerede nå. Jeg vil ha firkantet halsutringning, samt muligens vevde kantbånd istedet for strikket knappestolpe. Fine knapper i sølv eller tinn vil jeg ha, men jeg er altså fremdeles usikker på om vil skal ha knapphull eller  hemper.

Bildet nedenfor viser ei kofte fra boka Fanatrøyer, som jeg syns er veldig fin.
I det hele tatt så blir nok ikke kofta mi så forferdelig ulik denne, tenker jeg.

Denne modellen fra boka Fanatrøyer, syns jeg er veldig fin, og det er noe lignende som dette jeg tenker å strikke til meg selv.

Vel – Det var litt om de av mine strikkedrømmer som forhåpentligvis vil bli til virkelighet om ikke så altfor lenge. I februar skal jeg tilbringe 8 sammenhengende dager på kurs og skole, time etter time med forelesninger, og det er en gylden anledning til å komme igang med koftestrikkinga. Så allerede i morra drar jeg til Husfliden i Moss, for å finne egnet garn til kofta.

Ønsk meg lykke til – Dette blir spennende!

Reklamer

14 responses »

 1. Lykke til! Håper vi får følge deg i prosessen! God helg 🙂

 2. Takk Charlotte. Oppdateringer vil følge fortløpende (m små pauser innimellom) =)

 3. Jeg strikket Fanakofte det året jeg gikk på vevlinje borte i Telemark. Grått og hvitt i Per Gynt garn. Hva med Falk-garnet? Selges på Hudfliden. Jasså, så du bor her i Moss?????? Og så har jeg ikke oppdaget din blogg før nå? Jeg har blogget i to under et annet bloggnavn; Hjertedamas blogg, men har nå flyttet over til wordpress. noe jeg bare er så glad for. Hilsen Grethe

 4. Hei Grethe. Takk for både hyggelig kommentar og garntips. Skal sjekke ut både Per Gynt og Falk før jeg bestemmer meg. Tenker at valgets kvaler blir vel ikke lettere av det heller. Bor ikke i Moss, men like over grensen til Akershus – Er jo bare rett i nabolaget, jo =)
  Tror forresten jeg har vært innom den andre bloggen din tidligere – Du skriver godt! Gleder meg til å følge deg videre.

 5. Hei hei. Det vert spennde å følge deg i strikkingen. Det er eit fint mønster. Men her vert det aldri alga. Må ha rundfelling eller raglanfelling, siden eg ikkje har og vil bruke symaskin. Det finnes heldigvis mange slike oppskrifter også :0). Gleder meg til å sjå din kofte. Det vert nok knallfin. ha ein kreativ helg

 6. Hei Greta – Jeg har lurt på å lære meg rundfelling. Syns det er veldig fint og har ikke prøvd det før. Men til dette prosjektet velger jeg montering med klipping og maskinsøm. Det kan jeg og det passer til den modellen jeg vil ha nå =)

 7. Gleder meg til å se hvordan Fanakofta di blir: Lykke til:-)

 8. Dette klarer du kjempefint – du som er så flink til å strikke. Det er en flott kofte som du vil ha glede av i mange år :o) En slik ønsker jeg meg også :o) Lykke til min venn.

 9. Ja jeg regner med det – må bare tillate meg selv å bruke tilstrekkelig med tid. Kanskje du skulle startet på ei Fanakofte du også? Hjertelig takk for koselig kommentar i alle fall – Klem

 10. Er på en bloggrunde etter å ha vært innom besøks-tråden i HB 🙂

  Ja dette blir spennende 🙂 Jeg holder på å planlgge min første jakke-med-mønster-og-oppklipping.. Ganske spennende. Og mye arbeid. Lykke til til oss begge 😀

 11. Da må jeg sannelig besøke bloggen din ved jevne mellomrom, frøken ij, for å se fremgangen på jakkestrikkingen din også =)

 12. Hei, du kjøpte boka på ull.no, men det er vel hillestad,og selger hifagarnet?

 13. Ja det stemmer Astrid. Boka ble imidlertid kjøpt for 6 år siden, så det kjøpet hjalp meg ikke vedr garnkjøpet i denne omgangen =)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: